Colour Blog

Χώροι, διαστάσεις και ο ρόλος του χρώματος

Χώροι και διαστάσεις. Ταβάνια χαμηλά και ψηλά. Δωμάτια με το βάθος τους να χάνεται… στον ορίζοντα, σαλόνια σαν ποδοσφαιρικά γήπεδα και μικρά υπνοδωμάτια που θυμίζουν… υποβρύχια! Καθένα από αυτά τα αγαπάμε. Είναι μέρος μας, μέρος του σπιτιού μας.

Δεν ανησυχούμε αν θέλουμε να τα «πειράξουμε», έχουμε σύμμαχο! Το χρώμα. Μια απλή στρώση χρώματος μπορεί να μεταμορφώσει ριζικά έναν χώρο, επηρεάζοντας όχι μόνο την αισθητική του ή τα συναισθήματά μας αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις τρεις διαστάσεις του.

Το χρώμα «φτιάχνει» ατμόσφαιρα, αλλά και χώρους. Ελάτε να δούμε κάποιες βασικές αρχές!

Τα πιο ανοιχτά χρώματα τείνουν να κάνουν ένα δωμάτιο να μοιάζει μεγαλύτερο και πιο ανοιχτό, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μικρότερους χώρους ή σε δωμάτια με περιορισμένο φυσικό φως.

Τα πιο σκούρα χρώματα, κάνουν έναν χώρο να είναι πιο φιλόξενος και δημιουργούν μια οικεία και εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα.

Ένα δωμάτιο μπορεί να μας προσελκύει μόνο και μόνο γιατί κάποιοι τοίχοι έχουν ένα «εμφατικό» χρώμα ή συνδυασμό χρωμάτων που μπορεί να δώσει βάθος, κάνοντάς το να φαίνεται πιο δυναμικό και ελκυστικό.

Σε χώρους όπως η κουζίνα, η τραπεζαρία και το καθιστικό που πολλές φορές είναι πιο ανοιχτοί, το χρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας οπτικής συνέχειας, μιας ωραίας ομοιομορφίας.

Με τη χρήση μιας σταθερής παλέτας χρωμάτων, οι διάφορες περιοχές του ανοιχτού χώρου μπορούν να φαίνονται ενιαίες. Φυσικά, με όποιες μικρές χρωματικές παραλλαγές δίνουμε έμφαση στις διαφορετικές περιοχές χωρίς να χρειάζονται άλλα χωρίσματα με αντικείμενα.

Επιλέγοντας προσεκτικά τα χρώματα και τα τελειώματα, μπορεί κανείς να μετατρέψει οποιοδήποτε δωμάτιο σε ένα χώρο αρμονικό, με χαρακτήρα, με δικό του στυλ!

Εσείς αποφασίζετε αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα γαλήνιο καταφύγιο για ύπνο και διάβασμα, ένα ζωντανό χώρο για φαγητό και ταινίες, ένα ζωντανό γραφείο για δουλειά. Το σωστό χρώμα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 

 

8 διαφορετικοί άνθρωποι περιγράφουν το δικό τους χώρο και πως ακριβώς εφάρμοσαν το χρώμα ώστε να επηρεάσει το χώρο.

Η Δάφνη κατοικεί στο Μοσχάτο σε ένα σχετικά φωτεινό, αλλά μικρό διαμέρισμα 65 τ.μ.

«Επέλεξα το 0011 Sugar Dust από τα υπόλευκα χρώματα της Vitex για το μικρό σαλόνι μου. Είναι ένα ζεστό, λευκό χρώμα το οποίο φαίνεται να ανοίγει το χώρο. Αυτό που ζήτησα από το συνεργείο ήταν να βάψει όλο το χώρο στο ίδιο χρώμα, τους τοίχους και το ταβάνι. Μια βασική λεπτομέρεια που βοηθάει να φαίνεται πιο μεγάλος ο χώρος είναι η χρήση μιας ελαφρώς μπεζ μοκέτας που ταιριάζει με το βάψιμο του σπιτιού. Το σαλόνι μου κάνει πλέον άλλη εντύπωση!

Ο Βασίλης κατοικεί στους Αμπελόκηπους σε ένα ηλιόλουστο ρετιρέ, περίπου 85 τ.μ.

«Το υπνοδωμάτιο μας κοιτάει νότια, είναι σχετικά μεγάλο και έχει αρκετό ήλιο, ακόμα και το χειμώνα. Για να το φέρουμε στα μέτρα μας, να μικρύνει λίγο ο χώρος, να ζεσταθεί, επιλέξαμε το 0648 Happy Tune της Vitex, ένα ωραίο γκρι-μπλε χρώμα. Οι μάστορες έβαψαν τους  τοίχους και την οροφή με αυτό. Το πέρασαν μάλιστα και δεύτερο χέρι ώστε να γίνει πιο σκούρο. Το υπνοδωμάτιο μαζεύτηκε κάπως, έγινε πιο ζεστό και η αίσθηση που αφήνει είναι ότι ο χώρος μας τραβάει κοντά του».

Η Μαρία κατοικεί στην Κηφισιά σε μια μεζονέτα 110 τ.μ.

«Το σπίτι μας έχει αρκετά δωμάτια. Ήθελα να πειραματιστώ στο δωμάτιο που χρησιμοποιώ ως γραφείο όταν δουλεύω από το σπίτι. Θέλησα να τονίσω τον ένα πλαϊνό τοίχο όπου υπάρχουν κορνίζες και φωτογραφίες. Αντί όμως να βάψω έντονα αυτό το σημείο, επέλεξα να κάνω το αντίθετο. Έβαψα τους υπόλοιπους τοίχους με την κεραμιδί απόχρωση 1053 Sun’s Rage της Vitex και τον τοίχο που θέλησα να τονίσω με το 0027 White Fence ένα γκρεζ της Vitex . Έτσι ο ανοιχτόχρωμος τοίχος εντυπωσιάζει με το που μπεις στο γραφείο και το μάτι πέφτει στις κορνίζες και σε δυο πίνακες που έχω τοποθετήσει».

O Στέφανος έχει ένα μικρό κατάστημα 15 τ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με χαμηλό ταβάνι.

«Καθημερινά μπαίνουν αρκετοί πελάτες και δεν θέλω το κατάστημα μου να είναι αποπνικτικό. Ρώτησα τόσο στο τοπικό χρωματοπωλείο όσο και μια φίλη που ασχολείται με εσωτερική διακόσμηση και μου πρότειναν να χρησιμοποιήσω δύο αποχρώσεις. Μια λευκή ή ουδέτερη και μια αρκετά σκούρα ή τουλάχιστον σε σκούρο τόνο. Έβαψα την οροφή με το 0259 Persian Fable της Vitex και τους τοίχους με το 0506 Ocean Storms. Το πιο «ανοιχτό» ταβάνι κερδίζει τις εντυπώσεις και το μάτι στο ανοιχτό χρώμα, ενώ οι πιο σκούρες τονικότητες υποχωρούν οπτικά, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το δωμάτιο είναι ψηλότερο.

Η Σταυρούλα κατοικεί στο ισόγειο ενός παλιού αρχοντικού στη Σύρο με χαρακτηριστικό, ψηλό ταβάνι.

«Έτυχε να γνωρίζω, λόγω σπουδών, ότι αν θες να μειώσεις το ύψος ενός χώρου, αλλά και να σεβαστείς την ιστορία του, πρέπει να επιλέξεις ένα σκούρο, αισθητικά ταιριαστό, χρώμα για την οροφή, ενώ οι γύρω τοίχοι πρέπει να μείνουν σε ανοιχτά μπεζ ή υπόλευκα χρώματα. Η οροφή βάφτηκε με το 1137 Ode to joy της Vitex ένα βαθύ κεραμιδί έως κερασί ενώ στους τοίχους προτίμησα το ελαφρύ μπεζ 0874 Kettle Corn της Vitex.

Η Όλγα είναι ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος 70 τ.μ. στο κέντρο της Πάτρας.

«Θέλησα να δώσω πλάτος στο χώρο μου. Παράλληλα, επειδή είναι κατάστημα ήταν αναγκαίο να αφήνει μια αίσθηση πολυτέλειας, να νιώθουν οι πελάτες ότι μπαίνουν σε έναν ιδιαίτερο χώρο. Βάψαμε, λοιπόν, την οροφή και το κάτω μέρος των τοίχων με το ανοιχτό γαλάζιο 0638 Watery Sea της Vitex. Υπολογίστε ότι το 1/3 του τοίχου βάφτηκε στο ίδιο χρώμα. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο τμήμα του τοίχου, το πάνω τμήμα του το περάσαμε με μια σκούρα απόχρωση, την 0613 Blue Highlight της Vitex. Αυτό δημιουργεί ένα οπτικό εφέ, καθώς το πιο σκούρο χρώμα ανάμεσα στους ανοιχτούς τόνους κάνει το δωμάτιο πιο πλατύ και δίνει μια αίσθηση πιο… glamorous».

Ο Γιώργος ζει σε ένα διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης με το σαλόνι να δεσπόζει.

«Προφανώς το σαλόνι είναι το μεγάλο δωμάτιο ενός σπιτιού, αλλά εγώ είχα το παράδοξο, όχι απλώς να είναι πολλά τετραγωνικά, αλλά να μην μοιάζει διαχειρίσιμο. Το συνεργείο έβαψε το ταβάνι και τον ένα τοίχο, αυτόν με το μικρότερο μήκος στο βάθος με ένα σχετικά ουδέτερο γκρι χρώμα, το 0003 Nilla Vanilla της Vitex. Στους υπόλοιπους τοίχους δώσαμε μια σκουρόχρωμη απόχρωση, το 0676 Job’s Tears. Η διαφορά είναι έντονή και το βλέμμα πέφτει στα φωτεινά μέρη του χώρου. Οι σκούροι τοίχοι νομίζεις ότι κλείνουν και χάνονται στην ανοιχτόχρωμη απόχρωση. Το σαλόνι έγινε πιο ζεστό, δεν μοιάζει τεράστιο και μας βοήθησε να το διακοσμήσουμε εκ νέου».

Η Νάντια ζει σε ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Κουκάκι

«Αν και το σπίτι είναι σχετικά μεγάλο για δύο άτομα, η κουζίνα φαίνεται αρκετά μικρή. Βέβαια, έχει όλα αυτά τα αντικείμενα, τον φούρνο, το ψυγείο που τρώνε χώρο! Ψάξαμε σε διάφορα sites και τελικά βρήκαμε πληροφορίες στη Vitex σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να αλλάξεις την αίσθηση του χώρου, συμβουλευόμενοι το Trends Magazine. Για να επιμηκύνουμε την κουζίνα, βάψαμε το ταβάνι και τον ένα μικρό τοίχο με μια σκούρα μπλε απόχρωση, το 0619 Honky Tonk Blues της Vitex ενώ κρατήσαμε ένα απαλό λευκό για τους υπόλοιπους τοίχους, το 0015 White Kitten. Το λευκό ανοίγει το χώρο ενώ το μάτι πέφτει στο συνεχές μπλε που φτάνει από το ταβάνι στο πάτωμα! Σκεφτόμαστε να βάψουμε έτσι και έναν διάδρομο».

Από όλες τις περιπτώσεις, είναι εμφανές ότι η διαδικασία για να φτιάξουμε το χώρο μας είναι απόλυτα δημιουργική.  Ζεστά ή ψυχρά, σκούρα ή ανοιχτά, τα χρώματα είναι πάντα κοντά μας χάρη στη Vitex για να πλάσουν το χώρο. Τον χώρο που ζούμε, το χώρο που ηρεμούμε και δουλεύουμε, που παίζουμε ή τρώμε. Τον χώρο μας!