Colour Blog

Σαλόνι η «ταυτότητα» του σπιτιού

Εκ του ινδοευρωπαϊκου sala, φτάσαμε στο ιταλικό salone και το γαλλικο salon. Κάπου… εκεί και το αμερικάνικο saloon. Ναι, μιλάμε για το δικό μας «σαλόνι»!

Ουσιαστικά, το σαλόνι είναι ένα άνετο δωμάτιο για κοινή χρήση από τα μέλη μιας οικογένειας αλλά και τους επισκέπτες. Συνήθως είναι ενιαίο, χωρίς αυτό να αποκλείει την ύπαρξη δύο ή περισσότερων χώρων.

Το σαλόνι αποτελεί την «ταυτότητα» του σπιτιού και όσων κατοικούν εκεί. Δίνει τον τόνο του στυλ και της προσωπικότητας μας. Είναι η «καρδιά» μιας οικίας, ο χώρος που μοιραζόμαστε κοινές στιγμές με τους δικούς μας τους καλεσμένους μας.

Ευτυχώς στη σύγχρονη εποχή δεν το κρατάμε «κλειστό» μόνο για επίσημες ή εορταστικές περιστάσεις όπως γινόταν τα παλιά χρόνια. Τα σαλόνια μας τα ζούμε. Εκεί θα παίξουμε ένα επιτραπέζιο, θα παρακολουθήσουμε έναν αγώνα ή μια ταινία, θα συζητήσουμε, θα επικοινωνήσουμε, ακόμη και θα πάρουμε έναν χαλαρωτικό υπνάκο.

Οι σωστές χρωματικές επιλογές επηρεάζουν αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο, τον μετατρέπουν σε κάτι πολύ δικό μας. Σε ένα «καταφύγιο» που αντανακλά το γούστο και την αισθητική μας.

Το χρώμα είναι πάντα ένα ισχυρό εργαλείο στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, ικανό να προκαλεί συναισθήματα, να δημιουργεί διαθέσεις, ακόμη και να μεταβάλλει την αντίληψη του χώρου.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να επιλέξουμε το ιδανικό χρώμα για το σαλόνι ώστε να αξιοποιήσουμε το φως και το χώρο.

Το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση του σαλονιού μας, σχετίζεται με την ατμόσφαιρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Αν θέλουμε να έχουμε μια γαλήνια ατμόσφαιρα, ιδανική για να χαλαρώσουμε μετά από μια κουραστική μέρα, να διαβάσουμε, να φάμε ή να συζητήσουμε, τότε από την παλέτα της Vitex προτιμούμε τη ζεστασιά των γήινων αποχρώσεων, όπως τους τόνους του καφέ και του κίτρινου ή ακόμα ένα απλό «σπασμένο» λευκό, ένα μπεζ ή γκρεζ καθώς και την ηρεμία των απαλών μπλε και πράσινων τόνων ή άλλων παστέλ, ήσυχων αποχρώσεων.

Αν αναζητούμε ενέργεια και ζωντάνια, τότε θα επιλέξουμε τολμηρές, δυναμικές αποχρώσεις: κάποιο ζωηρό κόκκινο ή ένα ηλιόλουστο κίτρινο θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα. Ιδανικά όμως όχι σε όλο τον χώρο αλλά επιλεκτικά σε κάποιους τοίχους ή στοιχεία όπως δοκάρια, κολώνες, εσοχές, καμινάδα τζακιού κ.ά. Μια τέτοια πιο έντονη παρέμβαση, αποτελεί άποψη και δίνει «προσωπικότητα» και χαρακτήρα σε ένα υποτονικό δωμάτιο.

Χρησιμοποιώντας  διαφορετικές αποχρώσεις, μπορούμε να «ψαχτούμε» αν θα παίξουμε με την αντίθεση και το βάθος. Η ενσωμάτωση συμπληρωματικών ή αντιθετικών χρωμάτων μπορεί να προσθέσει οπτικό ενδιαφέρον και διάσταση στο χώρο μας. Έτσι, σε καμία περίπτωση δεν θα δείχνει επίπεδος ή μονότονος.

Τα έπιπλα και αξεσουάρ, επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, αν έχουμε επιλέξει έναν κύριο ουδέτερο χρωματικό συνδυασμό, μπορούμε να προσθέσουμε χρωματικές «πινελιές» με όμορφα μαξιλάρια, έργα τέχνης ή διακοσμητικά στοιχεία.

Αν πάλι έχουμε επιλέξει  πολύχρωμη παλέτα, τα πιο ήπια χρώματα στη διακόσμηση θα δώσουν συνοχή και ισορροπία στο δωμάτιο ώστε να μην μοιάζει με… παιδικές ζωγραφιές, όσο γλυκιές και αν είναι! Για παράδειγμα, Ένας τοίχος βαμμένος με κάποιο βαθύ χρώμα, απαιτεί ελαφρύτερα, πιο minimal έπιπλα ώστε να δημιουργηθεί μια εντυπωσιακή αλλά αρμονική εικόνα.

Προφανώς, τα χρώματα που θα επιλέξουμε από την πλούσια παλέτα της Vitex θα πρέπει να ταιριάξουν με το φως που «δέχεται» το σαλόνι μας. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για τον προσανατολισμό, ένα κομβικό παράγοντα για την επιλογή χρωμάτων. (Χρώματα Vitex, πινέλα και την πυξίδα σας! Πώς να βάψουμε ανάλογα με τον προσανατολισμό του δωματίου | Vitex)

Επίσης, μια όμορφη παρέμβαση είναι και οι δικές μας «γωνιές» στο σαλόνι. Όλοι/όλες μας, έχουμε τις αγάπες μας: βιβλία, φωτογραφίες, συλλογές δίσκων ή αντικειμένων, αναμνηστικά… Εφόσον ο χώρος το επιτρέπει, μπορούμε να  ξεχωρίσουμε κάποια πλευρά του σαλονιού μας είτε τονίζοντάς την χρωματικά, είτε αντιθέτως κρατώντας τον φόντο ουδέτερο ώστε να αφήσουμε τα αντικείμενά μας να κάνουν όλη τη «φασαρία», μια ωραία φασαρία!

Η Vitex έχει φροντίσει να μας προτείνει μια ατελείωτη βεντάλια χρωμάτων. Την «τέχνη» των χρωματικών επιλογών την αφήνει πάνω μας και καθώς το σαλόνι είναι δωμάτιο πολλαπλών χρήσεων, ας το κάνουμε λειτουργικό και όμορφο, ώστε να αντανακλά τις ανάγκες αλλά και την προσωπικότητά μας καθώς από το σαλόνι γεννιέται εκείνη η όμορφη αίσθηση που συμπυκνώνεται στη φράση «επιτέλους γύρισα στο σπίτι μου».