Colour Blog

Τα πάντα για τις θερμομονώσεις και τις εφαρμογές τους

Τί είναι τα Μονωτικά υλικά;

Τα μονωτικά υλικά είναι ειδικά υλικά που χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν τη μεταφορά θερμότητας, ήχου ή ηλεκτρικού ρεύματος από το ένα σημείο στο άλλο. Οι μονώσεις στο σπίτι παρέχουν αντίσταση στη ροή θερμότητας. Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση στη ροή θερμότητας που παρέχει η μόνωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης. Ο σωστός τρόπος μόνωσης του σπιτιού σας όχι μόνο μειώνει το κόστος θέρμανσης και ψύξης, αλλά επίσης βελτιώνει την άνεση και τις συνθήκες διαβίωσης.

Εφαρμογές Μονωτικών Υλικών

1. Τοίχοι: Τα μονωτικά υλικά τοποθετούνται εντός των τοιχίων ή εξωτερικά για να αποτρέψουν τη μεταφορά θερμότητας από και προς το κτίριο.
2. Στέγες: Εφαρμόζονται ειδικά υλικά για να περιορίσουν τη θερμική απώλεια μέσω της στέγης.
3. Δάπεδα: Τα μονωτικά υλικά τοποθετούνται κάτω από τα δάπεδα για να περιορίσουν τη μεταφορά θερμότητας από το υπόγειο ή το έδαφος.

Πότε πρέπει να κάνω Μόνωση;

Μπορείτε να καταλάβετε ότι το σπίτι σας χρειάζεται μόνωση αν αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως μούχλα ή μαυρίλα στους τοίχους, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου. Όταν ανοίγετε τη θέρμανση, ο ζεστός αέρας ανεβαίνει και συναντά τα αμόνωτα κρύα στοιχεία, προκαλώντας υγροποιήσεις και συγκέντρωση μικροοργανισμών που δημιουργούν τη μούχλα. Επιπλέον, η ανάγκη για μόνωση μπορεί να προκύψει από υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και τη δυσκολία στη διατήρηση της θερμοκρασίας.

Τύποι Μονώσεων

1. Θερμοπρόσοψη: Η εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων είναι η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο εξωτερικό μέρος όλων των κατακόρυφων εξωτερικών τοίχων του κτιρίου και η προστασία αυτής με διαδοχικές στρώσεις εξειδικευμένων υλικών ώστε να παρέχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο, τις καιρικές συνθήκες, τις μηχανικές καταπονήσεις, τις ανεμοπιέσεις, τις ισχυρές κρούσεις και οποιαδήποτε άλλη επίδραση μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της.
2. Εσωτερική Θερμομόνωση: Η εσωτερική θερμομόνωση είναι η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο εσωτερικό μέρος της κατακόρυφης εσωτερικής τοιχοποιίας, των δοκαριών, των κολονών, αλλά και στην οροφή του κτιρίου.
3. Μονώσεις Διπλής Τοιχοποιίας: Ήταν ο μόνος τρόπος μόνωσης παλαιότερα, αλλά αντικαταστάθηκε από τη θερμοπρόσοψη λόγω των ενεργειακών απωλειών.
4. Μονώσεις Ταρατσών: Είναι το σύνολο των εργασιών που πραγματοποιούνται, ώστε να επιτευχθεί η προστασία του ενός κτιρίου από εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο ήλιος, η βροχή και η υγρασία. Η μόνωση, η θερμομόνωση ταράτσας, θεωρείται απαραίτητη για την προστασία του κτιρίου από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, διατηρώντας το ύψος της σε φυσιολογικά επίπεδα.

Γιατί να κάνω Μόνωση;

Τα μονωτικά υλικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην άνεση και στην ασφάλεια των κτιρίων και των ηλεκτρικών συστημάτων. Η σωστή επιλογή του μονωτικού υλικού εξαρτάται από τις ειδικές ανάγκες της εφαρμογής και τις ιδιότητες του υλικού. Στον τομέα των κτιριακών κατασκευών, η χρήση των σωστών μονωτικών υλικών μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ενεργειακών δαπανών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η κατανάλωση πετρελαίου το χειμώνα για θέρμανση και η κατανάλωση ρεύματος το καλοκαίρι για δροσιά.

Ποια περίδος είναι η καλύτερη;

Οι μονώσεις μπορούν να εφαρμοστούν όλο το χρόνο, με την προϋπόθεση ότι οι θερμοκρασίες θα είναι μεταξύ 5 και 35 βαθμών Κελσίου για την εύκολη εφαρμογή των υλικών. Οι μονώσεις που γίνονται με υλικά που ``αναπνέουν`` δεν έχουν πρόβλημα εγκλωβισμού υγρασίας στο κτίριο. Τα μονωτικά υλικά είναι κρίσιμα για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων. Η σωστή χρήση και επιλογή των υλικών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ενεργειακών δαπανών και στην προστασία του περιβάλλοντος.